Google Analytics 4

Google Analytics 4; één klik op de knop, of toch niet?

“We’re excited to announce the new Google Analytics, designed to give you the essential insights you need to be ready for what’s next. You can access the new Google Analytics experience by setting up a Google Analytics 4 property”, zegt Google. Deze notificatie springt sinds eind vorig jaar in beeld, als je Universal Analytics opent.

Overstappen is simpel, toch?

Volgens Google is het makkelijk. Je creëert een nieuwe property, voegt een data stream toe, zet de analytics tag op je website en je bent klaar.

Ook veel publicaties wekken de indruk dat we gemakkelijk over kunnen gaan naar GA4, door het volgen van een aantal simpele stappen. Maar is dit echt zo makkelijk? Hoe zit het met de business impact? Wat verandert er vanuit legal perspectief? Zijn je dashboards nog wel bruikbaar? En hoe neem je jouw organisatie mee in deze verandering?

Google Analytics 4; de feiten

Op 14 oktober 2020 werd Google Analytics 4 (GA4) geïntroduceerd. Een nieuw platform dat voort bouwt op de Web+App property die dat jaar in Beta was. Google beloofde een meer compleet beeld van hoe klanten interacteren met je business. Ondanks dat er nog veel functionaliteiten miste, werd GA4 vanaf dat moment de nieuwe standaard.

Zoals Google al omschreef, biedt GA4 inderdaad een aantal gave nieuwe mogelijkheden, denk hierbij aan:

  • Slimmere inzichten met machine learning
    Je kunt cross-platform meten, website èn app
  • Tracking van een aantal standaard events, zoals outbound links, downloads en video’s
  • Het gehele data model is veranderd, deze is nu event gedreven in plaats van sessie gedreven
  • Views zijn, vooralsnog, verdwenen en hebben plaats gemaakt voor data streams
  • Het beheren van doelgroepen is een stuk gemakkelijker geworden
  • Er is een diepere integratie met Google Ads en een gratis integratie met Google BigQuery

 

Bijna wekelijks rolt Google nieuwe features uit naar GA4 en hoewel op het moment van schrijven Universal Analytics nog het meest volwassen is, verwacht ik dat dit ergens volgend jaar wel gaat veranderen. Tijd dus om hier op voor te gaan bereiden en vast na te denken over een veranderplan.

De business impact

Het is zeker de moeite om te experimenteren met de nieuwe functionaliteiten. Zoals Google zelf uitlegt, kan dit inderdaad gemakkelijk door een nieuwe GA4 property te maken die leeft naast de bestaande Universal Analytics property.

“Het aanzetten van GA4 en het daadwerkelijk migreren naar GA4 zijn echter wel twee hele verschillende werelden. Er komt iets meer bij kijken dan één druk op de knop.”

Lara Heesterbeek, Domein lead Analytics

Heb jij al nagedacht over het volgende?

  • Een ander data model, definities, interface en nieuwe functionaliteiten zorgen voor een steilere leercurve van het platform. Hoe zorg je ervoor dat al je marketeers getraind zijn en de competenties bezitten om hiermee aan de slag te gaan?
  • Kloppen je KPI’s en dashboards nog wel als GA4 leidend gaat zijn?
  • Er zijn meer mogelijkheden in het beheren van de data, wat is hier de impact op vanuit legal perspectief en welke keuzes moeten hier worden gemaakt?
  • Events hebben in GA4 een geheel andere structuur en daarnaast zijn er een aantal out-of-the-box events. Hoe maak je hier optimaal gebruik van?
  • Hoe richt je je user governance in, nu er geen view level meer bestaat?

Kortom; hoe neem je jouw organisatie mee in al deze veranderingen?

Overstappen of nog niet?

Inmiddels leven we bijna een jaar na die eerste introductie en nog steeds missen we een aantal belangrijke functionaliteiten, waarvan onduidelijk is of en wanneer deze er komen. Twee belangrijke missende functionaliteiten zijn enhanced Ecommerce en attribution modelling. Daarnaast zijn er een aantal zaken verdwenen, zoals de bounce rate. Wat overigens niet iets negatiefs is als je het ons vraagt.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat de opzet van GA4 zeker vooruitstrevend is en interessante nieuwe mogelijkheden biedt. Het is gemakkelijker om het gedrag van gebruikers te meten en inzichtelijk te maken. Ook houdt GA4 meer rekening met privacy, iets dat steeds belangrijker aan het worden is.

Op dit moment adviseren we onze klanten om nog niet volledig over te gaan naar GA4, maar al wel vast te starten met het tracken van je data in de nieuwe omgeving. Je begint namelijk van voor af aan en kunt geen historische data meenemen.

Contact opnemen?
Ben je nieuwsgierig geworden?
Wil jij je voorbereiden op de overstap naar GA4? Het lijkt me leuk om eens te sparren over de aanpak die passend is voor jouw organisatie.
Mail Lara
img