© 2021 – intoAction
Privacyverklaring
Welke inzichten heb je nodig om Product Information Management (PIM) voor jouw organisatie te laten werken? Hoe organiseer je de content voor al je inbound marketingkanalen? En wat moet je allemaal weten om je PIM-platform juist in te kunnen richten? Met dat soort vragen gingen we voor DYKA aan de slag.
Capability Building
Content management
DYKA produceert kunststof leidingsystemen. De complexe markt waarin zij opereren, vereist dat ze zich aan flink wat conventies houden op het gebied van datakwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de ETIM-classificatie voor de bouw- en installatiesector. Daarnaast volgen productvernieuwingen elkaar in een steeds hoger tempo op en groeit de focus op inbound marketingcontent.
Stakeholders in de markt worden alsmaar kritischer en veeleisender als het om productcontent gaat. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe milieuvriendelijk een bepaalde leiding is geproduceerd en of het
materiaal recyclebaar is. Om de complexer wordende klantreis goed te kunnen ondersteunen, wordt marketingcontent bovendien alsmaar rijker. Tel dit alles bij elkaar op en je begrijpt dat er een groeiende diversiteit aan productcontent nodig is.
Het oude PIM-systeem voldeed daartoe niet meer. Voordat ze een softwareleverancier selecteerden, wilde DYKA duidelijk in kaart brengen wat het nieuwe systeem precies zou moeten kunnen. En – misschien nog wel belangrijker – welke informatie je allemaal nodig hebt om dat te kunnen bepalen.
Vervolgens toetsten we de kwaliteit van al die contenttypes aan een bewezen set van criteria, zoals consistentie en relevantie ten aanzien van de klantreis. Verder keken we naar de diverse rollen en verantwoordelijkheden: startend bij het ontwikkelen van een nieuw product en eindigend bij de publicatie van content op de verschillende kanalen. Relevante productinformatie komt immers van diverse partijen in de organisatie.
We analyseerden wie wat moet doen en hoe dat georganiseerd is. En nog belangrijker: waar de discrepantie optreedt. Ook kwamen o.a. analyses rondom referentiematerialen, processen en datastructuren aan bod.
Dit toetsen we aan de hand van deskresearch en interviews met interne stakeholders: mensen die dagelijks met deze problematiek bezig zijn.
Een gedegen startpunt in de vorm van objectives en requirements, plus een praktisch plan. Daarin geven we antwoord op belangrijke strategische vragen:
- Hoe krijgen we de data naar de nieuwe standaarden?
- Hoe richten we data governance in?
- Hoe ontwerpen we creatie- en beheersprocessen?
- Welke rollen en verantwoordelijkheden gelden er?